Ako pripraviť imunitný systém na jeseň?
Dátum: 10. septembra 2024 Autor: tím ALFA OMEGA Kategória: ZdravieNajväčším nepriateľom nášho imunitného systému je premenlivé jesenné počasie, ktoré sa prejavuje striedaním teplejších a chladnejších dní. Výkyvy teplôt, zvýšený výskyt vírusov a náročný životný štýl dávajú nášmu telu poriadne zabrať. Preto je dôležité pripraviť sa na ďalšie ročné obdobie v dostatočnom predstihu. Pomôžu vám k tomu dôležité mikroživiny – vitamíny C a D.
Prečo je vitamín C dôležitý pre imunitu?
Vo vode rozpustný vitamín C je právom označovaný ako „vitamín imunity“. Hrá kľúčovú úlohu v mnohých procesoch, ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu imunitného systému. Poďme sa pozrieť na vplyv „céčka“ na mechanizmy, ktoré ovplyvňujú obranyschopnosť ľudského organizmu:
- Silné antioxidačné vlastnosti: Tento vitamín pomáha telu neutralizovať voľné radikály, ktoré môžu poškodiť bunky, vrátane tých imunitných, a zamedziť rozvoju zápalových reakcií. Výsledkom je ochrana imunitných buniek a zlepšenie ich funkcie.
- Zvýšenie produkcie bielych krviniek. Biele krvinky, alebo leukocyty patria medzi hlavných bojovníkov proti infekciám. Vitamín C podľa štúdií podporuje ich tvorbu a aktivitu, čo umožňuje organizmu efektívnejšie zneškodňovať patogény.
- Stimulácia produkcie interferónu. Interferón je proteín, ktorý podľa štúdií, podobne ako biele krvinky, slúži v boji proti vírusovým infekciám, ako sú bežná nádcha či chrípka.
Ďalšie účinky „céčka“ na ľudský organizmus
Vitamín C prispieva nielen k správnemu fungovaniu imunitného systému, ale aj ďalším funkciám nášho organizmu. Aké sú niektoré ďalšie účinky tejto látky?
- Prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy
- Prispieva k normálnej tvorbe kolagénu a k správnej funkcii krvných ciev
- Prispieva k správnemu fungovaniu nervového systému
- Prispieva k správnej funkcii psychiky
- Zvyšuje vstrebávanie železa
- Prispieva k správnej látkovej premene dôležitej pre tvorbu energie
Prečítajte si viac nielen o účinkoch, ale aj prekvapujúcich faktoch o vitamíne C.
Najlepšie zdroje vitamínu C
Už poznáte najdôležitejšie účinky vitamínu C, ale ako ho prijímať v prirodzenej strave? Zamerajte sa na ovocie a zeleninu. Z ovocia odporúčame šípky, ktoré obsahujú 200 – 500 mg vitamínu na 100 g. Konzumovať môžete aj čierne ríbezle (181 mg), kivi (92 mg), jahody (58 mg), prípadne pomaranč a citrón (53 mg). Vitamínovou bombou je aj rakytník, obsahujúci v závislosti od podnebia, odrody, pôdy a spôsobu pestovania až 2 500 mg vitamínu C. To je približne o 50-krát vyššie množstvo ako v citrusových plodoch. Zelenina v obsahu céčka určite nezaostáva. Zaraďte do vášho jedálnička petržlenovú vňať (150 mg), brokolicu (110 mg) či papriku (podľa druhu 80 – 300 mg).
Prečo suplementovať „céčko“?
Existujú dva dôvody, prečo dopĺňať vitamín C vo forme výživových doplnkov:
- Pokles obsahu vitamínov v strave: Preukázalo sa, že obsah vitamínov v ovocí, najmä toho predávaného v obchodoch, v posledných desaťročiach výrazne klesol. To je negatívna správa z pohľadu vitamínu C, keďže, ako vieme, ovocie je výborným zdrojom tejto životne dôležitej látky.
- Výrazné straty pri príprave pokrmov: Vo vode rozpustný vitamín C má svoju veľkú slabinu, a to vysokú citlivosť na teplo. Tepelnou úpravou sa veľké množstvo tejto látky stráca. V závislosti od teploty a spôsobu prípravy môže ísť až o 90 % pokles z obsahu vitamínu v surovom stave. Najšetrnejším spôsobom prípravy pokrmov, pri ktorom sa zachová najviac vitamínu C, je varenie v pare.
Aký výživový doplnok s obsahom vitamínu C si vybrať?
Sledujte ukazovatele kvality, ako sú vysoká vstrebateľnosť, postupné uvoľňovanie, čistota a zloženie. Na trhu sa bežne objavuje tzv. lipozomálna forma vitamínu C, charakteristická vysokou vstrebateľnosťou (až 95 %), ale aj podielom tukovej zložky (viac ako 30 %).
Výživový doplnok Vita C ponúka efektívnejšie riešenie. Obsahuje vitamín C s pomocnou látkou Compritol E ATO, ktorá zaisťuje postupné uvoľňovanie, pričom si zachováva vysokú vstrebateľnosť ako pri lipozomálnej forme, no bez tukovej zložky. Jedinečnosť doplnku spočíva v unikátnom zložení s obsahom myo-inozitolu a inozitolu hexafosfát.Výsledkom kombinácie týchto zložiek je maximálna efektivita a zužitkovanie benefitov tohto vitamínu pre váš organizmus.
Myo-inozitol má vplyv pri poruchách plodnosti, duševných problémoch, poruchách nálady, chudnutí alebo ťažkostiach súvisiacich s metabolizmom. Inozitol hexafosfát zase pomáha aktivovať prirodzené imunitné a obranné funkcie, potláčať rozvoj zápalov a brániť tvorbe močových kameňov.
Nadmerná konzumácia alkoholu, kofeínu či užívanie určitých liekov môže viesť k nedostatku inozitolu v organizme. Tento deficit má závažné dôsledky – zvýšenie hladiny cholesterolu, rozvoj aterosklerózy, problémy s trávením, kožné zápaly a výrazné vypadávanie vlasov. Udržiavanie optimálnej hladiny inozitolu je preto zásadné pre celkové zdravie a prevenciu uvedených komplikácií.
Prečo je vitamín D dôležitý pre imunitu?
„Slnečný vitamín“, ako sa vitamín D často označuje, prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému, a to moduláciou imunitnej odpovede. Túto látku si na rozdiel od vitamínu C predstavte v prenesenom zmysle slova ako dirigenta imunitného orchestra. Ovplyvňuje totiž aktivitu rôznych druhov imunitných buniek, vďaka čomu organizmus dokáže primerane reagovať na vírusy a ďalšie patogény.
Ďalšie účinky „déčka“ na ľudský organizmus
Účinky vitamínu D presahujú rámec imunitného systému. Aké sú ďalšie vlastnosti tejto v tukoch rozpustnej látky?
- Prispieva k správnemu vstrebávaniu/využitiu vápnika a fosforu
- Prispieva k normálnej hladine vápnika v krvi
- Prispieva k udržaniu zdravých kostí
- Prispieva k udržaniu správneho fungovania svalov
- Prispieva k udržaniu zdravých zubov
- Zohráva úlohu v procese delenia buniek
Najlepšie zdroje vitamínu D
Náš organizmus si vitamín D vie vytvoriť, pričom na to využíva UV žiarenie zo slnka. Dbajte na to, aby ste trávili na slnečnom žiarení dostatočný čas. Podporiť hladiny „déčka“ v organizme môžete aj konzumáciou určitých potravín. Vyšší obsah vitamínu D nájdete v tučnejších rybách (losos, makrela, sleď a pod.), vnútornostiach, vaječných žĺtkoch a mliečnych výrobkoch.
Prečo dopĺňať „déčko“?
Dôvody sú jednoduché. V našich zemepisných šírkach zvyčajne nemáme v krvi celoročne dostatočné hladiny vitamínu D. Najmä počas jesene a zimy, keď je slnečného žiarenia menej, si náš organizmus vytvorí výrazne menej déčka. Navyše, náš moderný životný štýl, ktorý nás núti tráviť veľa času v uzavretých priestoroch, tiež neprispieva k dostatočnému príjmu vitamínu D.
Aký výživový doplnok s obsahom vitamínu D si vybrať?
V prípade vitamínu D je dôležité staviť na špičkové zloženie, ktoré zabezpečí nielen vynikajúcu vstrebateľnosť, ale aj synergický efekt jednotlivých zložiek. Výživový doplnok Vita D sa môže pochváliť komplexným zložením, ktoré navyše podporuje zdravý vývoj mozgu a nervovej sústavy. Okrem déčka obsahuje vitamín K2, omega-3 mastné kyseliny či výťažok z pupočníka ázijského. Jednotlivé zložky sa navzájom podporujú, čím sa zvyšuje efektivita samotného vitamínu D.
Výťažok z listov pupočníka ázijského, známeho ako Gotu kola pôsobí priaznivo na kardiovaskulárny systém, cievnu sústavu, duševné zdravie a trávenie. Gotu kola je bylina s dlhou históriou používania v tradičnej medicíne. V Ázii je známa ako “bylina dlhovekosti” a niektoré kultúry veria, že zvyšuje duchovné vedomie. Vďaka kognitívnym benefitom je známa ako potrava pre mozog. Okrem toho znižuje úzkosť a stres, podporuje zdravie pokožky a imunitný systém.
Ak si chcete pred nástupom jesene a zimy udržať imunitný systém v rovnováhe, nezabudnite prijímať vitamíny C a D v dostatočnom množstve. Dbajte na primeraný pobyt na slnku a zvýšte príjem kvalitného ovocia a zeleniny. Pre dlhodobé dosiahnutie vyšších hladín týchto vitamínov však odporúčame siahnuť po kvalitných výživových doplnkoch. Podporte vaše telo zvonka aj zvnútra, pretože vy ste alfa a omega vášho zdravia.